Årets Konserter

Härlig swingfest med Roger Berg Big Band & Roger's Sisters med gästande Mimi Terris och Mikael Neumann på Palladium

Roger Berg Big Band levererade - som väntat! - igen! Tillsammans med Roger’s Sisters och gästartisterna Mimi Terris och Mikael Neumann var det fullödig swingeftermiddag på Palladium inför stor publik.


- Vilket fantastiskt band! Jag kom till repetitionen med ett som jag tyckte ganska svårt arrangemang. Man fick noterna, tittade knapp på dom. Och satte allt direkt! Proffs!, sa Mikael Neumann när jag pratade med honom i samband med soundchecken på eftermiddagen.

Jo, musikerna i R3B, Roger Berg Big Band, är proffs intill sista tonen!


Någon blev kanske förvånad över att Roger Berg hade valt att inleda konserten, inte med Harry Arnolds signatur Stand By, utan med Crazy Rythm i ett Harry Arnold-arrangemang. Men Stand By kom förstås, som ett avslutande extranummer.

Efter Crazy Rythm följde ett block med sångtrio Roger’s Sisters, som inte bara är samsjungna som Andrew Sisters utan duktiga solister var för sig. Sandra Marielle Hansen-Cehic har en härlig utstrålning och bjuder verkligen på sig själv och först på plan med I Just Found Out About Love.

Katarina Elmberg-Jonsson följde upp med fina Sentimental Journey innan Dorota Berg svängde till det gott med Honeysuckle Rose. Och från scenen hade man snabbt publiken i sin hand!

Alla tre tillsammans i Roger’s Sisters med Boogie Woogie Bugle Boy, Mr Sandman och Oh Johnny satte sedan full fart efter pausen. Pang på rö’betan direkt!

Mikael Neumann gjorde sin entré till It’s Only A Paper Moon som ju är lätt att nynna med till. Mikael är inte bara en fullfjädrad crooner, han är också en entertainer med mycken humor. Han bjöd på en raspig 78-varvs inspelning till sin gitarr av My Blue Heaven med hack i skivan och allt och det innehöll också imitationer av Olof Palme och Mikael Wiehe som fick skrattsalvorna att eka i Palladium, denna härliga lokal. Och mera skratt blev det senare när Mikael hade en redig malmöitisk monolog med en saxofon ”som han fått av mossan” men aldrig spelade på…

Mikael gav också påpassligt en hyllning till nyligen bortgångne vännen Bosse Sylvén genom att sjunga Bosses arrangemang av Singing In The Rain. Åke Cato som också nyligen lämnade oss jobbade mycket ihop med Mikael Neumann bl a med sommarrevyn Semestersabotörerna nere på Falsterbonäset och fick också en liten hyllning med Catos svenska text till After You’ve Gone innan I’m Beginning To Se The Light.


Mimi Terris såg och hörde jag för rätt många år sedan första gången i Köpenhamn, då hon på Café Selina (nuvarande Charlie Scott’s) på Skindergade kom från Operan och hoppade in tillsammans med bl a trumpetaren Björn Ingelstam och visade en fin känsla även för jazzen. Björn var vår Stand By-stipendiat 2012 och är numera verksam i New York.

Mimi gav förra året ut en CD med egna låtar och här fick vi smakprov med fina storbandsarr i En Paradvåning med bl a Rasmus Nyvall (Stand By-stipendiat 2011!) på svängig ”dixieklarinett”. Känner Dig Väl var också från hennes egenskrivna repertoar liksom I Drömmen och förstås titelspåret Flytta Hemifrån med legendaren Vincent Nilsson (Harry Arnold-stipendiat 2007!) med trombonen vid solistmikrofonen. Och när hon sjöng Regntunga Skyar förstår man folk som nämner hennes namn tillsammans med Alice Babs!

Mimi känner också väl The American Songbook och svängde till det rejält i All Of Me tillsammans med fint trumpetsolo av Niklas Fredin (Harry Arnold-stipendiat 2014) och Måns Persson på gitarr och Them There Eyes ur hennes favorit Billie Holidays repertoar.

Mikael Neumann och Mimi Terris tillsammans? Jodå, i The Lady Is A Tramp sedan Mikael och Roger’s Sisters bjudit tunggung i Just A Gigolo (Gösta Gigolo).

När Roger Berg slutligen flyttade undan solistmikrofonerna så att hans upphöjda placering bakom trummorna skulle bli väl synlig förstod nog de flesta vad som skulle komma?! Sing, Sing, Sing med det förväntade och kraftkrävande trumsolot som drog ner en slutlig applådåska.

Eller nästan slutlig, för som extranummer kom då Stand By.

… och alla vandrade vi nöjda hemåt i den mörknande lördagskvällen!


Då hade vi sett och lyssnat till den här ”laguppställningen” i Roger Berg Big Band:

Trumpeter: Anders Gustavsson, Niklas Fredin, Fredrik Håkansson, Gert-Inge Persson.

Tromboner: Vincent Nilsson, Christer Sjögren, Rolf Mandix, Erik Axelsson.

Saxofoner: Ed Epstein, Håkan Caesar, Jalle Hoffman, Rasmus Nyvall, Peter Wilgotsson.

Komp: Mats Nilsson piano, Måns Persson gitarr, Lasse Lundström bas, Roger Berg trummor.

Plus ovan nämna Roger’s Sisters.


Text: PETER KASTENSSON

Bilder: KENNETH SVENSSON

och

PETER KASTENSSONCopyright © 2019 All Rights Reserved