
Det är inte alla musik/jazzföreningar förunnat att kunna bjuda sina medlemmar på så exklusivt framträdande som Harry Arnold Sällskapet gjorde vid sitt vårmöte på söndagen. Blues For J med Ulf Holmströms kvartett! Bestående av förutom bandleader Ulf Holmström med sin glimrande altsax ett komp med Sven Erik “Svempa” Lundeqvist piano, Simon Petersson kontrabas och Jonas Holgersson trummor.

“J” som i Julian Cannonball Adderley, “som betytt mycket för mig”, en förgrundslirare med sin altsax för Holmström, som dedikerat låten Blues For J till honom. Tidigare också inspelad på en CD.


Det här blev en trivsam seneftermiddag denna inte speciellt vårliga söndag. Att Svempa är en gudabenådad pianist med ett oerhört register är välbekant för alla jazzälskare i den här regionen. Som han kan svänga till det! Inte minst i egenkomponerade Samba del Arcos (det är i Los Arcos vid Triangeln han kan höras tidiga tisdagskvällar) tillsammans med Jonas Holgerssons vispar och hi-hat, ledsagat av taktfast klapp-klapp från publiken. Secret Love var också en fest med tangenterna – det var det överhuvdtaget i alla nummer.
Jonas Holgersson inte bara vispade som han gör suveränt. Han fick ett eget “riktigt” trumnummer i Ulf Holmströms hyllning till Stan Getz´s tenorsax i Voyage, inspelad 1977 på Montmartre i Köpenhamn dit så många amerikanska jazzmusiker kom redan under slutet av 50-talet. Där för övrigt Svempa spelar (St Regnegade 19) den 4 juni.
Simon Peterssons bas tillsammans med altsaxen i Holmströms egenkomponerade Bossactly lyste skönt och Simons bas förtjuste också i It Could Happen To You med ett litet stänk av All Of Me som lurade auditoriet.
Gipsy var en skön ballad, stort framförd av Ulf Holmsröm. Och fick vi inte här ett litet nynnande av Svempa som det enda vokala (?) inslaget…
Cherokee, ursprungligen Indian Love Song, fick vi som var på plats som hemgångslåt. Tyvärr ett visst manfall eftersom MFF:s hemmamatch på Stadion med usla parkeringsmöjligheter samtidigt blockerar gatuparkeringarna i grannområdet och några förmodligen tvingades vända hemåt. Tyvärr missade dessa kycklingkompositionen från excellenta Harmoni & Gastronomi som inte bara fixar uppskattade och prisvärda luncher varje dag på Annebergsgården.
FOTNOT: Köpenhamn och inte minst Montmartre var under 50-70-talet något av Europas huvudstad för jazzen där stora stjärnor från USA bodde i perioder (och flera avled) under 50-70-talet. Dexter Gordon, Ben Webster, Chet Baker, Thad Jones. För att inte tala om danske världsstjärnan basisten Niels-Henning Örsted Pedersen. Beläget först på Dahlerupsgade från 1959, St Regnegade från 1961 till 1976 innan det blev Nörregade fram till 1995. 2010 återöppnades Montmartre i ursprungslokalen på St Regnegade 19. 2016 blev svenske världspianisten Jan Lundgren musikalisk ledare.
Text och foto: PETER KASTENSSON