Elon Arenhill har lämnat oss

Vår Hedersmedlem, Elon Arenhill, född i Malmö den 6 mars 1922, har avlidit i en ålder av 96 år.

Elon Arenhill 2 Vi mins Elon för sitt gedigna kunnande inom ädelmetallernas område, där han fick sin utbildning och sina kunskaper i ämnet av sin far i hans verkstad och affär. Elon skapade sedan sin egen verkstad och butik på bl.a Fridhemstorget i Malmö.

I ungdomsåren väcktes också hans stora intresse för jazzmusiken och speciellt för storbandsmusiken, där trummorna blev hans instrument. Otaliga är de resor som Elon företog sig för att lära sig spela. Att på en trehjulaScykel med flak, lånad av en vedhandlare på Värnhem, cykla till Törringelund och åter till Malmö för att lära och spela till dans, var på den tiden inget märkligt. Törringe, i folkmun, blev hans läroplats.

Något år i början på -40 talet kom Elon med som trummis i gode vännen Harry Arnold(Perssons) orkester som då fått ett engagemang på nästan nybyGgda Danspalatset Amiralen i Malmö Folkets Park. Här spelade Elon i många år, onsdagar, lördagar och söndagar, under Amiralens storhetstid. Elon blev dock aldrig yrkesmusiker utan stannade kvar i sitt arbete som guldsmed.

År 1971 väcktes intresset hos några storbandsmusiker att skapa ett nytt storband i Harry Arnolds anda. Stig Frölander blev drivande och samlade ihop musiker m.fl. som tidigare spelat med Harry eller andra orkestrar på Amiralen. Här kom Elon tillbaka till storbandsmusiken och storbandet, som döptes till Amiralens Storband. Bandet är ännu verksamt. Minst två LP-skivor har getts ut av bandet.

Några andra entusiaster bildade 1991 det som skulle bli Harry Arnold Sällskapet. Här fick Elon en ny plattform att verka ifrån och blev tillsammans med Ulf Åbjörnsson, Bertil Nilsson, Jerle Lindbladh, Leif Uvemark, Karl-Erik Ahlm, Ragnvall Dahlström och Lennart Isberg sällskapets första styrelse.

Elon blev en stor tillskyndare av sällskapet. Otaliga är de vackra silversmycken som Elon skänkte, för att sedan lottas ut vid våra medlemsträffar eller vid våra härliga musik- och storbandsträffar i Pildammsparken i Malmö under många år. Många lyckliga kvinnor går omkring i Malmö bärandes ett vackert silversmycke runt halsen signerat Elon Arenhill.

Harry Arnold Sällskapet lyser frid över Elon Arenhills minne

Bo Hirche
ordförande Harry Arnold Sällskapet

Bild: Kenneth Svensson

 

2 reaktioner på ”Elon Arenhill har lämnat oss”

  1. Jag skulle vilja komma i kontekt med någon som känner till eller arbetade i Arenhills guldsmeds verkstad i Malmö

  2. En av mina bästa år som ung anställd guldsmed !
    Fick förtroende, tillit och
    ansvar för den lilla verkstaden.
    Jag växte som yrkesman!
    Peter Schütz Uppsala

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *