Fyra Stand By-stipendiater fick 15.000 vardera i Jan Lundgrens ”Next Generation”

I samband med Ystad Jazzfestival 2020 under eldsjälen och världsstjärnan, pianisten Jan Lundgren, instiftades ett stipendium för nästa jazzgeneration, ”Next Generation”.

Jazzfestivalen blev av kända skäl en ”streamingfestival” med ett mindre antal konserter som endast fick ta 50 personer i publiken.

Ändå flöt det in 150.000 kronor som gjorde att man kunde dela ut 15.000 kronor till vardera 10 unga stipendiater. Priset delades ut av en stipendiekommitté från Ystads Jazzfestival och Musik i Syd. Bland de 15 känner vi igen fyra som tidigare fått Harry Arnold-sällskapets ungdomsstipendium Stand By – Sven-Erik ”Svempa” Lundeqvist piano 2009, Simon Peterson bas 2015, Cornelia Nilsson trummor 2017 och Björn Ingelstam trumpet 2012. Dessutom fick Jan Lundgren själv det stora Harry Arnold-stipendiet 1996.
– Stipendiet syftar i att ekonomiskt stötta jazzmusiker som har påbörjat en karriär med målet att försörja sig som musiker. De flesta jazzmusiker har en lång högkvalificerad Musikhögskoleutbildning på 4–5 år samt ofta dessutom en folkhögskoleutbildning på 1–2 år bakom sig. Att etablera sig som jazzmusiker tar tid och situationen för en ännu ung musiker är ofta tuff med låga gager och alltför få spelningar, säger Jan Lundgren i ett pressmeddelande.

Dessutom har Köpenhamnsboende Cornelia Nilsson nyligen också fått ta emot 40.000 kronor ur Monica Zetterlunds Minnesfond med följande motivering:

”Din musik och Din personlighet genomsyras av humor och värme, av öppenhet och generositet, av mod och integritet. Under varje solo berättar Du en historia, och den är helt igenom ärlig. Med lekfullhet och totalt fokus blir de musikaliska ögonblicken till högtidsstunder. Under varje solo berättar Du en historia, och den är helt igenom ärlig. Med lekfullhet och totalt fokus blir de musikaliska ögonblicken till högtidsstunder.” 

Vi säger grattis till årets Ystadstipendiater:
Sven-Erik Lundeqvist – piano
Stina Andersdotter – bas
Karolina Almgren – saxofon
Simon Petersson – bas
Johnny Åman – bas
Måns Persson – gitarr  
Cornelia Nilsson – trummor 
John Venkiah – piano 
Jens Persson – saxofon 
Kristoffer Rostedt – trummor 
Olle Dernevik – trummor
Björn Ingelstam – trumpet
Anne Marte Eggen – bas  
Mimi Terris – sång
Johanna Jarl – sång

Text: PETER KASTENSSON

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *