Malmö Stad nobbar Uvemarkhyllning Nonchalerar och ljuger om förslag

Harry Arnold-sällskapet har – sedan vi uppmärksammats från annat håll att Sommarscen Malmö inte brytt sig om vårt förslag om en Uvemark-hyllning – skickat följande brev/insändare till berörda ledamöter i kulturförvaltningen i Malmö samt till Malmötidningarna med följande lydelse:

”Det blir ingen 80-årshyllning till Leif Uvemark på Pildammsteatern i sommar. Harry Arnold Sällskapet i Malmö hade föreslagit Sommarscen Malmö, som betalas av Malmös skattebetalare, en hyllningskonsert till en av Malmö största musiker, men förslaget har helt nonchalerats.
Harry Arnold-sällskapet i Malmö, bildat 1991, skickade tidigt i våras ett förslag till Anna Novovic som är bas för Sommarscen Malmö som tillhör Malmö Kulturförvaltning. Hon har inte besvarat mottagandet av denna skrivelse, Sommarscen har också gjort sig onåbara när sällskapet sökt kontakt via både mejl och telefon.
Trumpetaren Leif Uvemark och hans storband drog under 24 somrar storpublik till Pildammsteatern i Malmö sedan dåvarande stadsträdgårdsmästaren Einar Jennerup kommit med förslaget 1974 Under åren drog Uvemark runt 4-10.000 personer fina sommarkvällar.
Leif Uvemark dog ung vid 57 års ålder och skulle i år fyllt 80. Hans dotter Elinore var villig att medverka vid ett jubileum och Roger Berg Big Band hade erbjudits att framföra Leif Uvemarks arrangemang i en hyllningskonsert i Pildammarna. Som alltså Malmö Kultur och Sommarscen nonchalerat.
Möjligen kan det bero på att man inte vet eller vill begripa hur stor Leif Uvemark var som musiker, bl a förstetrumpetare i James Lasts internationella orkester, medverkan i många TV-produktioner, Harry Arnolds orkester med musiker som Arne Domnérus, Bengt Hallberg, Georg Riedel, sångerskor som Alice Babs och Monica Zetterlund och många andra av den tidens storheter. Leif Uvemark finns även representerad tillsammans med bl a Harry Arnold och Östen Warnerbring i Åsa Marie Bengtssons konstverk Way To Go med kända Malmöartisters skor på Davidhallsbron i Malmö.
Många Malmöbor minns härliga sommarkvällar i Pildammarna med Leif Uvemarks storband.
Vi har nu sett att programmet för Sommarscen Malmö och Pildammsteatern är fastställt utan någon Uvemarkshyllning och utan att man besvärat sig med att ge Harry Arnold-sällskapet något besked.
Vi tycker att detta liknar något av en kulturskandal.

Harry Arnold-sällskapet
Bo Hirche, ordförande”

Anna Novovic har sedan vi uppmärksammat bl a ordföranden i kulturförvaltningen i Malmö Frida Trollmyr på den nonchalanta attityden från Sommarscen Malmö bekvämat sig att meddela Harry Arnold-sällskapets ordförande Bo Hirche följande:

”Tack för ditt mail.
Det är tråkigt att du har känt dig nonchalerad och om vi har missat att återkoppla till dig beklagar vi det. Om du vill lämna ett programförslag till 2020 är det bästa sättet att skicka ett mail till sommarscen@malmo.se under perioden oktober-januari.
Det stämmer att vi inte kommer ha en hyllning till Leif Uvemark på programmet. Vad jag däremot skulle vilja tipsa om inom jazzgenren är:
Monicas Vals med Mari Götesdotter som tolkar Monica Zetterlund tillsammans med Benjamin Koppels kvartett. Onsdag 19 juni 19:00-20:00 Pildammsteatern.
Magic Spirit Quartet, där den mångsidiga jazztrumpetaren Goran Kajfeš och hans musiker möter marockanske blues- och gnawamusikern Majid Bekkas. Torsdag 18 juli 19:00-20:15 Pildammsteatern.
Fire! Orchestra Musiker från improvisationsscenen, jazzen och rocken samlas på Pildammsteatern efter en längre världsturné. 14 personer intar scenen fredag 12 juli 19:00-20:00.
Med vänliga hälsningar

Anna Novovic
Enhetschef
Enheten för kulturarrangemang
Kulturförvaltningen
Malmö Stad”

Vi överlåter åt storbandsälskarna i Malmö att bedöma om en ”marockansk gnawamusiker” och ”Fire! Orchestra” tilldrar sig intresse. ”Om vi har missat att återkoppla beklagar vi”, som om det skulle vara någon ursäkt. Det gjorde man även förra året när Harry Arnold-sällskapet kom med förslag till Pildammsteatern. Samma nonchalanta behandling då och vi frågar oss om det inte handlar om tjänstefel från Anna Novovic att inte besvara skrivelser? Dessutom ljuger hon och låtsas inte om att hon fått mailen från oss ” om vi har missat återkoppla”…
Ingen annan från kulturförvaltningen har orkat svara och Sydsvenskan vägrar ta in något debattinlägg från oss! Åldersdiskriminering, det är vad det handlar om!

Text: PETER KASTENSSON

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *