Sandra Marielle – sångerskan med ett annorlunda och spännande liv

Sandra med dotter Isa

Vi träffas för en lunch på historiska La Couronne i Malmö som börjar hämta sig från pandemin. En av hennes många scener i en bråd tid. Hur hon nu hinner med allt, Sandra Marielle, sångerskan med fullständigt namn Hansson- Cehic.

”Hej, här är jag. Behöver ni en vikarie kan jag ställa upp!” Sa hon till Roger Berg och hans Big Band med sjungande tjejtrio. Sådan är hon, Sandra Marielle. Helt självlärd när det gäller sång. Men egentligen något av en tusenkonstnär.

Kort bakgrund. Började sjunga som tioåring. Har sedan tonåren tagit en resa genom flertalet musikstilar och blivit flerspråkig. Bara för att 2002 ta en lång paus från musiken. ”Jag mådde inte bra, blev obalanserad efter en medicinering mot feberkramper som barn och den borde ha pågått tills det att jag blev vuxen. Det vet man idag. Vi som var de första att få medicinen var försökskaniner och jag slutade tydligen att ta medicinen i tonåren. Jag visste inte ens att jag tog den. Fick den i maten. Förstår att det var nödvändigt att jag tog den då jag tydligen fick många attacker redan som bebis. Med anledning av att vi inte fick medicinen mer fick många av oss depressioner, ångest och självdestruktivt beteende. Med facit i hand glädjer det mig att barnen och ungdomarna idag får medicinen till vuxen ålder för att sedan kunna leva normala liv. För mig tog den många år av mitt unga liv såsom jag ser det. Jag levde, jobbade och sjöng. Men mådde inte bra inombords och hämmade mig så att jag tyvärr missade viktiga chanser i livet. Jag hade prestationsångest och undrade vad det var för fel på mig. Var det musiken det var fel på? Jag började med helt andra saker”, berättar hon.

Läste till avslappningsmassör och ville starta eget företag.

Sandra Marielle fick dottern Isabella 2006 och ”att bli mamma gav mig ett helt annat fokus”, två år senare återvände hon till musiken och kom i kontakt med blues och jazz och började att livnära sig på spelandet. “Jag vill poängtera vikten av att inte hänga upp sig på saker i det förflutna, att vara positiv, lösningsfokuserad och kreativ. Det är så jag lever mitt liv”.

2013 kom hon genom gitarristen Leonard Axelsson i kontakt med Ladino som, ja, vad är det? Det är spansk-judisk folkmusik och i ett band under ledning av Tobias Alvin reste hon under några år i Sverige, Danmark, Tyskland och Holland.

Men det fanns – och finns! – även annat i livet. Sandra Marielle har gått en treårig universitetskurs i Studie- och yrkesvägledning vid Malmö Universitet, hon har läst internationell politik på engelska i omvärldskunskap liksom kaukasiska studier om kultur i Georgien och andra länder och klarat en universitetsexamen på Studie- och yrkesvägledare-programmet.

Inte nog med detta. Sandra Marielle jobbar också som personlig assistent till en liten kille på sex år – ”en resa i att skapa ödmjukhet, att bli en del av en annan familj, självkänslan ökar att jobba med människor, det är så många som hjälpt mig.”
Sandra Marielle pratar om att inte sitta still och stagnera, livet består av så många parametrar och det ska levas här och nu. Vidare betonar hon vikten av att ta pauser och andas ut och vara med sin dotter och familj.
”Inte minst jazzen har varit oerhört utvecklande, man blir aldrig fullärd, vågar improvisera, inte bara skrapa på ytan utan skapa en grund för något nytt, träffa olika människor och skriva, skapa glädje, och man känner sig lugn. Musiken har blivit ett andningshål i livet som varit lite komplicerat.”

Hon har som mentor själv pedagogiskt hjälpt 12 studenter med olika problem till studentexamen, men tycker att hon själv egentligen inte har något riktigt socialt liv. “Det är det jag fått uppoffra för att kunna komma framåt med både musik och studier dessa 12 åren”. Men gläds stort åt närvaron med sin nu 15-åriga dotter Isabella som i framtiden vill studera konst och musik och tidigt började sjunga.

Ni förstår att det döljer sig en tänkande och djup människa bakom Sandra Marielle som på scenen kan visa en sprudlande glädje tillsammans med sina medmusikanter.

Hon har ett succéprogram om Monica Zetterlunds ”The Lost Tapes” som under pandemin tagits fram med ett minimerat Roger Berg-band. Har när detta läses avverkat “Jazz & Blandat med inslag av Allsång på skånska” och latinamerikanska låtar i temat “South of the Rio Grande” med Kristianstad Stadsmusikkår. En ladinosång (se ovan) liksom ett program med franska kärlekssånger, Jazz d’Amour, jazz på olika språk med bl a fine gitarristen Erkand Morina, finns i pipelinen för Sandra Marielle.
”Kärleken till familjen, till livet och musiken har gett mig ett nytt liv. Att träffa och kunna hjälpa människor, lyssna och lära. Det har hjälpt mig själv. Inget kommer gratis. Det är hårt arbete men det gäller också att hitta det som passar”, fastslår hon.
Ett axplock bara efter en lunch, utmärkt Boeuf Bourgignon, som går fort i sällskap med Sandra Marielle som den här dagen dessutom är hundvakt…

Text: PETER KASTENSSON

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *