Dansk romantiker med Monday Night Big Band

Så var äntligen Monday Night Big Band tillbaka på Malmö Live och Kuben. Hösten är här och jag gjorde några små noteringar för den som orkar!
Fint danskt främmande som solist, romantikern Christina von Bülow med sin altsax. Det blev en härlig blandning av svängande storbandsjazz signerad bl a husguden Thad Jones (förstås), Woody Herman och Joe Williams med trumpetaren Niklas Fredin med sin röst som doftade blues och soul.
Christina von Bülow, som i år belönats med det prestigefyllda Lars Gullin-stipendiet, kan ofta höras i danska Monday Night Big Band i Huset under 83-årige pianisten Niels Jörgen Steens (han lär fortfarande vara verksam) ledning. Hon bjöd också på två klassiker med sin smäktande altsax från hans arrangemang i Cheek To Cheek och East of the Sun West of the Moon från norska A-ha.
Two Sleepy People i ett arrangemang av Bernt Rosengren som hon spelat mycket med och i en låt fick Mattias Carlson med sin tenorsax ”agera” Rosengren med Bülow.
Mårten Lundgren, alltid lika elegant med sin trumpet och sitt flygelhorn med vilket han hade ett solistframträdande tillsammans med Christina von Bülow (bilden ovan), ni får ursäkta mig att jag inte uppfattade vilken låt det var. Mer än att det var skönt lysande. Mårten Lundgren hinner som vanligt löpa ”gatlopp” från sin plats bak i trumpetsektionen fram till pratmikrofonen för att presenta låtarna, ofta då tillsammans med en liten historia om upphovsmakaren som knorr. Det är lärorikt att bevista konserterna med Monday Night Big Band!
…som nästa gång den 10 oktober – då i Lokstallarna – har ingen mindre än ”vår egen” Viktoria Tolstoy som sångsolist! Det är värt mödan att ta sig dit!

Text och bild: PETER KASTENSSON

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *