”Jazzprästen” Sven-Erik Palmbring har lämnat oss​

Sven-Erik Palmbring Foto: Liisi Nordström

Kyrkoherde Sven-Erik Palmbring har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 70 år. Han sörjes närmast av hustru Elisabeth, sonen Björn samt Elisabeths barn Christian och Annelie med familj.

Sven-Erik Palmbring var vida känd i musikerkretsar med smeknamnet ”Jazzprästen”, detta sedan han redan som 13-åring fångades av jazzen när Duke Ellington besökte Folkets Park i födelsestaden Karlshamn 1963. I ett strängt hem fick han börja spela banjo I tonåren. ”Efter Ellingtonkonserten kom jazzen att prägla mitt liv”, har han berättat.

Sven-Erik hade ett omväxlande liv. Efter studentexamen jobbade han en tid i musikaffär i Karlshamn innan han började studera etnografi och historia vid Lundsuniversitet, blev försäljare av ljudteknik både i Stockholm och Malmö.

Prästvigning efter självstudier

Sven-Erik berättade att han alltid haft en tro på en högre gudomlig makt och i samband med att han drabbades av en smärtsam inflammation fick han en uppenbarelse – ”jag berördes i mörkret av Guds finger”, berättade han. Han jobbade extra som kyrkovaktmästare i Malmö S:t Petri och blev invald i kyrkorådet. Idkade självstudier och han blev prästvigd 1989 av lundabiskopen Per-Olof Ahrén. Efter flera år i Husie och Kulladals församlingar i Malmö blev Sven-Erik kyrkoherde i Villie vid Skurup innan han kom till Västra Karaby pastorat i Dösjebro 2003.

Det var i Västra Karaby jag första gången träffade Sven-Erik Palmbring. Han hade öppnat sitt kyrkorum för jazzen och detta var en pingstdag då Roger Berg Big Band fick skön storbandsjazz att eka under kyrkovalven. Till Västra Karaby hade då också musiker som danske legendaren Papa Bue med sitt Viking Jazz Band och världsnamnet klarinettisten Putte Wickman bl a gästat liksom Lil Lindfors och Siw Malmqvist.

Sven-Eriks jazzintresse var brett och hans kunskaper stora. Han hade en väldig skivsamling med namn som Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis, John Coltrane för att bara nämna några.

Kåserier och musik på Facebook

För sina många vänner på Facebook publicerade han efter pensioneringen nästan dagligen låtar från klassiskt till jazz. Men också mycket omtyckta kåserier där han mindes sina många resor till USA, jazzens och filmens (också ett stort intresse) hemland med hustru Elisabeth. Inte minst till områdena Mississippi och Arizona och staterna i södern. Han sa heller inte nej till ett parti schack eller Canasta i det gästfria hemmet tillsammans Elisabeth.
I sina kåserier delgav han också sin tro om det goda med Gud. Dock aldrig i predikandets form. ”Jag är inte den som bankar på dörren. Jag vill inte tränga mig på, fast jag vill finnas till hands när någon behöver tröst”, sa Sven-Erik Palmbring i en intervju i SDS i samband med sin 60-årsdag.

Gästade Harry Arnold-sällskapet

Sven-Erik var en ofta och väl sedd gäst vid olika jazzkonserter och hans humoristiska jazzkåserier vid olika möten var högt uppskattade. Jag hade själv nöjet att vara ”tekniker” och se till så att rätt låtar kom på CD-spelaren vid ett föredrag hos Harry Arnold-sällskapet i Malmö.

Radio- och jazzlegendaren Leif ”Smoke Rings” Anderson var en av Palmbrings nära vänner och som också enligt Leifs önskan fick begrava honom.

Sven-Erik Palmbring var vid sin bortgång styrelsemedlem i Malmös äldsta jazzklubb Hot House och med i valberedningen har jag den tunga uppgiften att se till att en god kraft och en saknad, kär vän ska få en värdig ersättare.

Text: PETER KASTENSSON

(publicerad i SDS)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *