Lapp på luckan med Amanda Ginsburg

Lapp på luckan, det vill säga fullsatt ca 500, var det ännu en gång på Kuben Malmö Live, när Monday Night Big Band kom tillbaka till sin hemmaplan den här måndagen. Nu tillsammans med unga stjärnskottet Amanda Ginsburg från Stockholm.

Amanda Ginsburg, 32, har hunnit ge ut två album som båda fått ta emot en Grammis i kategorien Årets Jazz – Jag Har Funderat På En Sak 2019 och I Det Lilla Händer Det Mesta 2021 med egna låtar, texter och musik.
En del har arrangerats för storband och helt klart trivdes hon och Monday Night Big Band med varandra, såväl bandet som trion Fanny Gunnarsson piano-Lars Karlsson bas-Karsten Bagge trummor. T ex hade Magnus Lindgren skrivit ett fint storbandsarrangemang av Flykten Från En Dag.

Monday Night Big Band återkom till hemstaden efter en jubileumsturné med danska sångerskan Sinne Eeg som inleddes på Palladium i Malmö förra lördagen och i veckan som gick omfattade Linköping, Västerås och Halmstad. Noterbart är att bandet fick fin press i lokaltidningarna både före och efter konserterna. Men i Malmö? Inte en rad i Sursvenskan som anammar ordspråket ”Ingen blir profet i sin hemstad”.
Trist, men inte oväntat. Däremot var det roligt att se så många ungdomar som besökte Kuben denna måndag, det har faktiskt varit en tendens senaste tiden. ”Så oväntat och roligt att se lärare man har i ett storband”, sa en ung kille till bandleader och trumpetaren Mårten Lundgren i pausen. Ungdomar var också framme för att hälsa och prata med olika musiker som också arbetar som musiklärare. Trombonisten (med hela kroppen) Ola Åkerman menade att ungdomarna kom från Malmö Musikhögskola, Fridhems och Skurups Folkhögskolor och Malmö Latinskola.

Husguden Thad Jones var som vanligt mycket av temat för bandet och måndagen blev delvis en repris av jubileumsföreställningens hyllning till Thad Jones 100 år, bildaren Jörgen Nilsson om skulle fyllt 75, Thad Jones/Mel Lewis inspelning med Monica Zetterlund It Only Happens Every Time 45 år och MNBB:s 35 år. Med bl a trombonisten Anders Larssons fina femlåtars potpurriarr från Thad Jones som även skapat Opus The Blues, Scratch, No Refill – den konserten skrev jag utförligt om i veckan som gick (finns på min faceboksida).
Monday Night Big Band lät förstås inte sämre den här kvällen. Återkommer till Kuben när hösten närmar sig med nya gäster efter spelningar i bl a Hässleholm 2 maj med jubileumskonserten (här tillsammans med Victoria Tolstoy) och på Jazzfestivalen i Ystad, Solhällan i Löderup 6 augusti (med Sinne Eeg).

Text och bild: PETER KASTENSSON

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *